Hírek

A Szent Márton gyermekmentő szolgálat
2021.04.05

 

A gyermekek élete és egészsége mindennél fontosabb. Ha egy gyermek életveszélyes állapotba kerül, akkor a helyszínen történő ellátása és szállítása különleges és magas szakmai, gyakorlati illetve műszeres felkészültséget követel meg. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot azért hozták létre 1999-ben, hogy különleges gyermekrohamkocsikkal és gyermek-mentőorvosi kocsik indításával segítsék az Országos Mentőszolgálat munkáját.

 

Az alapítvány magasan képzett gyermekmentős csapatainak, az egyedülálló gyermekrohamkocsijainak és a gyermek-mentőorvosi kocsijainak hatékonyságát is bizonyítja, hogy 

 

az elmúlt 20 évben több mint 50.000 bajbajutott kisgyermeken segítettek.

 

Működésük állami támogatásban nem részesül, az 1%-os adófelajánlásokból, vállalati és magán adományokból tartja fent magát. 

 

Az Ön adó 1 százaléka fontos nekik! Segíts, hogy a gyermekmentőikkel a beteg gyermekek segítségsére siethessünk!

Kérjük, rendelkezz a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány javára adód 1 %-ának felajánlásával.

SZENT MÁRTON GYERMEKMENTŐ SZOLGÁLAT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY ADÓSZÁMA:18162785-2-42

Köszönjük, hogy adód 1%-ával is segíted a magyar gyermekmentés ügyét!

Mire fordítják az adó 1% felajánlásokat?

 

A Gyermekrohamkocsik és a gyermek-mentőorvosi kocsik működéséhez szükséges anyagi hátteret az adó 1 %-ból és adományokból teremtik elő.

A Te segítségével menthetnek életet! 

 

A befolyt adományokat teljes egészében a gyermekmentők működtetésére fordítják.

Ebből fedezik:

 • a gyermek-mentőautók és Gyermekrohamkocsik beszerzését,
 • a műszerek vásárlását, karbantartását,
 • egyszer használatos, speciális eszközök pótlását,
 • a személyzet munkaruháját,
 • a továbbképzéseket, és az oktatási eszközök vásárlását
 • az egyéb működési költségeket.

A gyermekmentőkön dolgozó orvosok, ápolók és gépkocsivezetők fizetését az Országos Mentőszolgálat fedezi.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy az adományok felhasználása miként történt meg, tekintsd meg az alapítvány  gazdasági beszámolóit.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány adómentesen végzi tevékenységét. Az adó egy százalékos felajánlásokról a 18162785-2-42-es adószám megadásával tudtok rendelkezni alapítvány javára.

 

Hogyan rendelkezhetsz az adó 1 %-ról?

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezz az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadód 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2021. május 20-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megteheted.

Magánszemélyként az idén is dönthetsz úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlod egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak.

 

Az 1+1 %-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2020-as személyi jövedelemadó-bevallásod hogyan nyújtod be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetsz.

A rendelkezést 2021. május 20-ig benyújthatod:

 • a személyi jövedelemadó-bevallás részeként (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
 • az e-szja felületen az online kitöltő program segítségével (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
 • a 20EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus úton, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen eljárva, lezárt borítékban). A nyomtatvány a NAV honlapjáról is letölthető,
 • a 20EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként (postai úton, vagy a személyesen a NAV ügyfélszolgálatain).

Fontos, hogy a 2021. május 20-i határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezel befizetett személyi jövedelemadód 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmed igazolási kérelemmel sem mentheted ki.

Az 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatodon jelezheted azon döntésed is, hogy neved és elérhetőséged (postai, illetve elektronikus levelezési címed) az általad kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

 

SZJA-Bevallási határidők 2021.

 

 • Január 31.: A munkáltatóknak, kifizetőknek a személyijövedelemadó-bevallás kitöltéséhez szükséges összesített igazolást 2021. február 1-ig (január 31.), az adóalapot vagy az adót csökkentő (kedvezményekhez kapcsolódó) egyéb igazolásokat legkésőbb 2021. február 15-ig kell kiállítaniuk és átadniuk a magánszemélyeknek.
 • A személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség önállóan benyújtott 20SZJA jelű nyomtatványon vagy a NAV által elkészített adóbevallási tervezet elfogadásával vagy kiegészítésével és beküldésével teljesíthető.
 • Március 15.: Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek március 15-től megtekinthetik a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet.
 • Március 16.: Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.
 • Április 30.: A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki. A NAV postán küld értesítést azoknak az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 16-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették. Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata az szja-bevallás alóli mentesítéshez (20NYK).
 • Május 20.: A 20SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.

Tanácsok, hogy valóban jó helyre kerüljön az 1 %!

 

Az alapítvány egyik küldetése, hogy segítsék a felelősségteljes döntések meghozatalát az adó 1 százalékának odaítélésével kapcsolatban.

 

 • Saját tapasztalat alapján dönts.
 • Ha nincs személyes tapasztalatod, akkor olyan szervezetet válassz, akik a nap 24 órájában látható, kézzel fogható, valós tevékenységet végeznek.
 • Fordíts figyelmet a szervezetek átláthatóságára. Ha az adott szervezet gazdálkodásáról nem találsz információkat, érdemes tovább tájékozódni.
 • Tájékozódj- keressen rá a civil szervezet nevére az interneten.
 • Nézd meg kik állnak az alapítvány mögött (vezetőség, dolgozók).
 • Pontosság! Mivel rengeteg hasonló nevű alapítvány létezik, fontos a szervezet pontos neve, adószáma.
 • Tartsd a határidőket, az adó 1% felajánlásának legutolsó határideje 2021. május 20.
 • A rendelkező nyilatkozat hiányos vagy hibás kitöltése miatt az adó 1 % felajánlások jelentős hányadát nem fogadja el az adóhatóság. Fontos, hogy az útmutatásnak megfelelően töltsd ki a rendelkező nyilatkozatot, figyelj a címzésre.

 

Vissza